За да постигнем мечтата за зелен Пловдив, трябва рязко да

...
 
За да постигнем мечтата за зелен Пловдив, трябва рязко да
Коментари Харесай

Градини и паркове се амбицираха да засадят двойно повече д...

 

„ За да реализираме фантазията за зелен Пловдив, би трябвало внезапно да увеличим броя на дърветата, които засаждаме. Общо към 1000 дървета ще обогатят тази есен зелената система на града ни. Със засадените напролет, равносметката за годината е близо 2000 нови дървета.

Амбицията ни е от тази есен до края на 2023 година да засадим повече от 3200 нови дървета. Наложително е – с цел да компенсираме напълно изсичането на рискови изсъхнали и заболели дървета, както и на отстранените поради построяването на значими инфраструктурни обекти. Ако сме отсекли примерно 100 остарели дървета – да засадим 200 нови. “

Това съобщи шефът на общинското дружество „ Градини и паркове “ Веселин Козарев преди началото на акцията за засаждане на декоративна растителност.

 

Тази есен се подчертава върху уличното озеленяване. Чинари, липи, ясени и други локални типове дървета следва да бъдат засадени по десетки улици на града. Голяма част от тях ще порастват на огромните пловдивски булеварди в шестте региона, измежду които бул. „ България “, „ Санкт Петербург “, „ Цариградско шосе “, „ Руски “, „ Никола Вапцаров “, Коматевския транспортен възел и други Предвидени са близо 250 броя, с които да бъдат възобновени изчезналите типове.

 

„ Повечето са лично произвеждане, от 6 до 10 годишни грижовно отглеждани дръвчета. Това е моментът, в който те към този момент са задоволително развити и подготвени да бъдат засадени в градската среда. Садим ги тук-там, посочени от нашите експерти, които най-добре могат да уточняват изискванията и средата за всяко едно дърво. Гледаме няколко години напред във връзка с процеса по засаждане и сега разсадникът ни работи на цялостни обороти, с цел да можем в интервала 2024-2025 година да имаме нови 3000 – 4000 дървета, подготвени да бъдат засадени по улиците, кварталите и парковете на Пловдив “, сподели Козарев

 „ Градини и паркове “ ще търси  партньорства с компании, организации, сдружения и домоуправители, които, в случай че желаят, могат да дават типове растителност, с каквато предприятието не разполага сега, да вземат участие в акции или даже да полеят и опазят новото дърво пред блока. 

Козарев анонсира, че още тази неделя в парк „ Кан Крум “ в „ Тракия “ следва да бъдат засадени 30 дървета при взаимна акция с огромна частна компания. 

Той също съобщи, че от огромно значение за успеваемостта на процеса е синхронът с районните кметове, множеството от които имат дълготраен опит в опазването и развиването на зелената система на града ни. 

На телефона на „ Градини и паркове “ 032/624 301 се одобряват оферти за партньорство, както и сигнали на жители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР